بسمه تعالی

سلام

 

سوال :

آیا اصول همسایه­‌داری را می‌­دانید ؟

آپارتمان­‌نشینی علاوه بر مزایا، معایبی نیز به همراه دارد . شاید برای بعضی از ما که در آپارتمان ست داریم پیش آمده باشد که با همسایه­‌ای مواجه‌­شویم که به عنوان مثال حق‌شارژ خود را پرداخت نمی‌کند، یا با ایجاد سروصدای غیرمتعارف موجب سلب‌آرامش همسایگان مجاور می­شود، یا علیرغم تذکرات عدیده هیئت‌­مدیره ساختمان مبنی بر نگذاشتن‌ جاکفشی در راهرو بازهم اقدام به این عمل می‌­کند و .

سوال اینجاست که چگونه باچنین مواردی برخوردکنیم؟ آیا اصولاً حقی برای ما که متضرر از این قبیل رفتار همسایگان می‌­شویم وجود دارد که بخواهیم درصدد دفاع از آن برآییم؟

پاسخ :

باید گفت این یک تکلیف اخلاقی و قانونی است، که ساکنان آپارتمان اعم از مالک و مستأجر به یکدیگر احترام بگذارند .اما در پاره‌­ای موارد خلاف این مسئله در آپارتمان­‌ها دیده می‌­شود به عنوان مثال همسایه­‌ای که اقدام به سروصدای غیرمتعارف در منزل خود می‌­کند با این استدلال که (چاردیواری­ اختیاری) . این جمله به هیج‌وجه از نظر علم حقوق پذیرفته نیست چراکه طبق ماده ۱۳۲ قانون مدنی کسی نمی­‌تواند در ملک خود تصرفی‌­کند که موجب تضرر همسایه شود مگر تصرفی که به قدر متعارف و برای رفع حاجت یا رفع ضرر از خود باشد . در مثال بالا اگر میزان سروصدا به قدری باشد که موجب سلب آرامش از همسایگان مجاورشود از نظر قانون‌مدنی مردود و قابل پیگیری است.

اما در خصوص تصرفات خارج از واحد آپارتمان مانند نصب (سردر) و تغییرشکل­ (در) که در مرئی و منظر است باید گفت مطابق ماده ۹ قانون تملک آپارتمان­ها هیچ مالکی بدون موافقت اکثریت سایرمالکین حق چنین تصرفی را ندارد و همچنین مطابق ماده ۳ آئین‌­نامه اجرائی قانون تملک‌آپارتمان‌­ها گذاشتن میز و صندلی و هرنوع اشیاء دیگر در قسمت‌های مشترک مانند راهرو، ممنوع است چراکه قسمت‌­های مشترک در ملکیت تمام شرکاء است .

مورد دیگری که بعضاً در آپارتمان­‌ها دیده می­شود، عدم پرداخت حق شارژماهانه توسط بعضی از همسایگان است . دراین خصوص باید گفت ماده ۱۰ مکرّر قانون تملک­ آپارتمان‌ها مفصلاً چگونگی برخورد هیئت مدیره با چنین همسایه­‌ای را توضیح داده است اما مختصراً می‌­توان گفت، اگر مالک یا استفاده کننده، از پرداخت سهم خود از هزینه‌­های مشترک امتناع­ کند از طرف هیئت‌مدیره بوسیله اظهارنامه با ذکر مبلغ، و صورت­‌ریز آنها، بدهی مطالبه می­شود؛ و درصورتی که بازهم امتناع کند مدیر یا مدیران ساختمان می­توانند اول از طریق قطع خدمات مشترک، از قبیل شوفاژ- آب-برق-گاز-آسانسور و. ؛ و اگر بازهم کارگر نبود از طریق اجرائیه اداره‌­ثبت محل، یا مقامات‌­قضایی بدهی را مطالبه نمایند .

نکته :

تمام مطالبی که گفته‌­شد مربوط به زمانی است که قصد برخوردقانونی با همسایه را داشته باشیم، اما بهتر است تاجایی که امکان دارد با همسایگان خود سازش‌کنیم و صبر پیشه‌­کنیم . چراکه بعضاً مشاهده می­شود یک اختلاف سطحی بین همسایگان که با سازش و صبر حل‌­شدنی است به مشاجره‌­های طولانی و حرمت‌شکنی و . منجر می‌شود . در روایات اکیداً به رعایت احترام همسایه توصیه شده است تا جایی که رسول اکرم (ص) می‌فرمایند : ((رعایت حرمت همسایه مانند احترام به مادر لازم است)) .

 


مشخصات

آخرین مطالب این وبلاگ

آخرین جستجو ها